24. travnja 2014.

Ljevaonica ZvonaLjevački zanat Jakova Cukrova (1825-1902).
Jakov je svoje znanje izučio u Cremoni i za područje Dalmacije, BiH i Istre izradio ukupno 1207 komada crkvenih zvona.
CUKROV, JAKOV rodio se 1825. godine u Šepurinama (o. Prvić), u mnogobrojnoj težačkoj obitelji.
Jakov je, kao dječak, 1840. godine, došao u Split u potrazi za poslom. Kao šegrt - naučnik zaposlio se kod kovača Lovre Aržića na Tomića stine, u rodnoj ku
ći Emanuela Vidovića.
Još u Šepurinama, Jakov je pokazivao zanimanje za ljevački zanat. Stoga je otputovao u Cremonu, u poznati europski centar za lijevanje zvona. Tamo je ostao nekoliko godina te stekao potrebno znanje i iskustvo.
Nakon povratka u Split, oženio se te je, u jednoj manjoj prizemnici u Šibenskoj ulici, otvorio kovačnicu. Težeći i dalje za lijevanjem crkvenih zvona, Jakov je konačno stekao sredstva i mogućnosti za takav projekt pa je podigao zgradu za ljevaonicu u Kopilici. Da bi što sigurnije započeo s lijevanjem zvona, pozvao je iz Cremone majstora ljevača Crespija, koji se, zajedno s obitelji, doselio u Split. Ljevaonica je dobro poslovala. U njoj je odljeveno ukupno 1207 komada raznih zvona po narudžbama iz Dalmacije, Bosne i Hercegovine, Istre, itd. Zgrada ljevaonice Cukrov postoji još i danas.
Jakov je, uz ljevačku djelatnost, izrađivao još i okvire za slike. Umro je 1902. godine.
Sinovi Ante i Mate još su nekoliko godina nastavili obiteljsku ljevačku tradiciju. Nakon toga su otvorili prodavaonicu željezne robe u obiteljskoj kući u Kopilici.

'' Ivan Mosettig ''Sto godina splitskog poduzetništva, trgovine i zanatstva'', Split, 2001., str. 59., 61.


Pronašao: Mišo Živaljić

Nema komentara: