9. svibnja 2014.

SINOBAD

Ovo je snimljeno 27.07.1945. Split

''SINOBAD, VLADIMIR - VLADO rodio se u Splitu, 1900. godine. Roditelji su ga, kao četrnaestogodišnjaka, poslali u Zagreb kako bi izučio fotografsku stuku. Po završetku naukovanja, preselio se u Zadar gdje se zaposlio kao fotograf te položio majstorski ispit. Vlastitu fotografsku radnju otvorio je 1924. godine u Calle Santa Maria 6.
U Zadru se oženio s Jelkom Ercegović, gdje su im se rodile kćeri Diomira i Liliana.
Ne želeći živjeti pod talijanskom vlašću, 1927. godine preselio se s obitelji u Split. Tu mu se rodio sin Senio (1928.). Nastanio se u palači Cindro u Krešimirovoj ulici, a u dvorištu te zgrade otvorio je svoj fotografski atelier. Nedugo zatim, atelier je preselio na Dioklecijanovu obalu 5 (danas Obala hrvatskog narodnog preporoda). Drugu fotografsku radnju otvorio je na Mihovilovu trgu 9, a zatim pokrenuo prodavaonicu fotomaterijala i fotoaparata te uveo i svoj treći atelier, također na Dioklecijanovoj obali. Planirao je i pogon za izradu sunčanih naočala (po licenci Ferranije) u Tršćanskoj ulici, ali su ga u tome omeli rat i bolest.
Šjor Vlado je uistinu bio 'umjetnička duša' i mecena umjetnika. Pomagao je Dunaju Rendiću i Anti Kaštelančiću. Kod njega su izučili zanat mnogi kasniji splitski fotografi (T. Dellavia, A. Batinić i drugi). Šjor Vlado se zdušno bavio umjetničkom fotografijom. Za svoje izloške više puta je dobijao medalje i nagrade.
Godine 1943. otputovao je u Veneciju, gdje ga je zadržala rodbina. Tu je po drugi put operiran od opake bolesti, a nedugo zatim i umro.
Odmah po završetku rata, njegova prodavaonica fotomaterijala je konfiscirana, a zatim i sav materijal te fotoaparati zatečeni u njegovom stanu. Nedugo zatim udovici Jelki oduzeta je čak i obrtnica pokojnoga muža.
Njegov sin Senio, također talentirani fotograf, nije u Splitu nastavio nasljednu fotografsku djelatnost.'' Ivan Mossetig ''Sto godina splitskog poduzetništva, trgovine i zanatstva'', Split, 2001., str. 285.Zadar - Stevan Vladimir Sinobad (Lazarov) javlja se u ožujku 1923, kada u Calle del Tribunale (Ulica plemića Borelli) izlaže kolekciju najnovijih fotografskih radova koji su oduševljeno dočekani: „Zadivila su napose povećanja i reprodukcije, nadasve poze i pozadine koje pokazuju najnovije tendencije u fotografskoj umjetnosti“ [5643]. Već 1. siječnja iduće godine otvorio je atelijer u Vicolo Califi, sada Majke Margarite [0073, 0074, 3019]. Sredinom 1927. obznanjuje kako „Daruje svakome tko se fotografira do 1. srpnja umjetničko povećanje“ [5671], a prije kraja godine udružuje se s novim zadarskim fotografima: „U lokalu slastičarnice Casulli u Kalelargi umjetnik – slikar Antonio Zanella, koji odnedavno upravlja fotografskim atelijerom V. Sinobada i A. Zanellia, izložio je tridesetak fotografija, od kojih su neke u boji“ [5674]. Sinobad je napustio Zadar i 1929. otvorio atelijer u Splitu [2092, 2159], a pojava dvojice fotografa istoga imena i sličnoga prezimena stvorila je takvu pometnju da su 2003. i 2004. predstavljeni kao jedna osoba [6313, 6358].


 Pronašao: Emil Strniša

Nema komentara: