20. travnja 2015.

Scuola della Lega Nazionale

Scuola della Lega Nazionale
 
 
Pri samom koncu XIX. stoljeća, 1897. godine, kad je splitski ogranak protalijanske autonomaške stranke već 15 godina bio u oporbi, ali po imovinskom i intelektualno-trgovačkom statusu svojih značajnih članova još utjecajan u gradu, i u Splitu je osnovana "Lega Nazionale", koja je prvih godina djelovala samo kao zakonski priznata prosvjetna ustanova malobrojnih talijanskih državljana.
Škola je vjerojatno bila smještena na jednom od katova trokatnice Pezzoli (to je, gledano s istoka druga zgrada u tome nizu), u kući obitelji poznate po svojoj privrženosti Autonomaškoj stranci.
17. IX. 1902. s početkom nove školske godine, svečano je otvorena nova zgrada koju je "Lega Nazionale" podigla za Mušku osnovnu školu. Školsku je zgradu besplatno projektirao tršćanski općinski inženjer Polli, radove izveo poduzetnik Marko Markovina, a nadzor izvršio Marin Šperac. To je mala elegantna i ozbiljna palača u venecijanskom stilu XVI. stoljeća.
Prve godine u Leginu školu bilo upisano 159 učenika.
U razdoblju između dva rata (1919.-1941.) škola Lega Nazionale nastavila raditi u svojoj zgradi, sada s izmijenjenim imenom "Lega culturale italiana". Djelovala je i za vrijeme dvoipogodišnje okupacije i aneksije Splita, a od 15.IV. 1941. do 11. IX. 1943. s novim nazivom Scuola elementare italiana (Talijanska osnovna škola), u istoj zgradi.
Koncem 1946. godine poduzeti su potrebni radovi na popravku bivše školske zgrade Lega Nazionale, oštećene u njemačkom zračnom bombardiranju dana 19. IX. 1943., budući da je u nju trebalo premjestiti "Gradsku biblioteku".
Već početkom 1947. godine biblioteka je otpočela s radom u svojim novim prostorijama.
Godine 1962. Gradska biblioteka mijenja ime u "Naučna biblioteka", a od 1992. godine ove se ustanova zove "Sveučilišna knjižnica u Splitu".
/prema 100 godina Sveučilišne knjižnice u Splitu, 2003./
 
Pronašao: Davor Pelaić
 
 
 

Nema komentara: