25. svibnja 2015.

Kanalizacija i Vodovod u palači

Na nekoliko mjesta u palači pronađeni su dijelovi prvobitnog sistema kanalizacije.Pronađene su i terme.Vodoopskrba palače bila je znatna, iz rijeke Jadro.Smatra se da je palaču i njenu okolicu naseljavalo do10.000 ljudi.U samoj palači je bilo oko 2-3000 ljudi. Južna polovina je bila Careva, noću se tu nisu muvali, da ne bi tko "vježbao ikebanu" na Caru. 

Dakle sjeverno od Decumanusa su spavali vojnici i činovnici... 
U Getu, kod sjeverozapadne kule je jedna nastamba sa podacima koliko je ljudi po prilici tu zivjelo (8, ako se sjećam). Inače za obranu palače protiv opsade bi trebao otprilike 1 vojnik na metar zida (cca 1000 sve skupa), a 1/6 posade je bila u svakom trenutku na dužnosti (3 smjene, svaki drugi dan). Nije bilo šanse da da se usamljeni ubojica, ma kako vješt, uvuče, a palača je mogla izdržati opsadu cijele legije. Ili 2-3 ako bi Salonitanci pomogli. Broj pisara je sigurno bio par stotina, nije bilo printera ni računara.
E sad za "švogat" se -bilo je naselje van palače, gdje su živile obitelji vojnika i službenika, pomoćno osoblje (vrtlari, kalafati, konjušari) a i vlasnici konoba i trgovina.

Mladen Matošević

Pronašao: Davor Pelaić

Nema komentara: