3. svibnja 2015.

Vodovod

Godine 1880. završena je obnova Dioklecijanova vodovoda, s izgradnjom prve vodospreme pitke vode s dvije komore na mjestu današnje blagajne Vodovoda i kanalizacije, u ulici Domovinskog rata, te gravitacijskim cjevovodima prema gradu.
Tu 1880. godinu uzimamo za početak organizirane vodoopskrbe i odvodnje, te predstavlja prekretnicu daljnjeg razvoja Grada i cijelog područja.
Obnovljeni vodovoda iz 1878.

Izvor Jadra
Vodovod - Dioklecijanov kanal
Spomen ploča na izvor Jadra
Natpis bio na velikom luku vodovoda
Značajni datum za djelatnost Vodovoda je 09.03.1887. godine. Vijećnici su na sjednici “Općinskog vijeća” donijeli prva “Pravila o uporabi vodovoda grada Splita sa privatnim žliebima”, čime su stvoreni preduvjeti za priključivanje prvih objekata na vodovodnu mrežu
Prva vodosprema pitke vode s dvije komore izgrađena je 1880. na mjestu današnje blagajne Vodovoda i kanalizacije, u ulici Domovinskog rata.
Pučanstvo se opskrbljivalo vodom iz javnih fontana koje su postupno postavljane na širinama i raskrsnicama ulica kako se granala vodovodna mreža. Većina ih je nabavljena u Milanu kao i “Monumentalna fontana” na obali. Prvih dana ožujka 1881. stiglo je brodom pet novih kamenih, bogato dekoriranih fontana. Među njima je bio estostrani bazen određen za predgrađe Lučac i jedna fontana za perivoj na Manušu.
Po gradu su postavljene mnoge funtane i česme: prva na Dobrome (Bribirska ul), ....

Prva česma za opskrbu pučanstva vodom postavljena je na Dobrome (Bribirska ul) 1879. (obnovljena česma 2012.)
1877. postavljena je pred palačom Bajamonti t.zv. Monumentalna česma, izrađena u Milanu po modelu prof. Cenonija. Nad osmerokutnim tlocrtom, iznad nekoliko stepenica, izdizao se taj alegoirički spomenik, s golim »morskim« figurama u više nivoa i kipom »genija sloge« na vrhu kompozicije. Kod postave se pogriješilo, te su donje kamenice bile nerazmjerno uzdignute od tla, te su tamošnji kipovi lebdjeli u zraku, umjesto da plivaju u vodi.
Otvorenje Monumentalne česme "funtane" na Rivi bilo je 16.12.1888.

Otkrio ju je splitski načelnik Gajo Bulat.

Slika iz 1941.
Monumentalna česma iz časopisa Dom i sviet iz 1894.
... i Duje Balavac se bavi ovon funtanom
Velika česma na Lučcu postavljena je ispred nove crkve sv. Petra. 

Nakon ukopa željezničke pruge funtana s Pazara je maknuta i privremeno odložena u Radunici

Ponovo postavljena funtana na Pazaru, ali nije mogla biti u boljem okruženju
Po gradu su postavljene mnoge funtane i česme, pa su poslije one na Dobrome postavljene dvi na Toču, Manušu (Tolstojeva i Manuška poljana), na Širini u Varošu, vrh Lučca, Paplićeva ul, Kopilica, željeznička stanica,Šperun, kod Pazara. Pored toga u gradu je bila i 31 obična česma.
Godine 1907. na Lučcu bilo šest česmi.

Funtana u Dominisovoj postavljena 1920.
Funtana na željezničkoj stanici
Funtana u Radovanovoj (danas van funkcije - jedna od sramota grada) 
Kamena funtana ispred teatra postavljena 1904.

Česma u Kopilici
Nakon I. Svjetskog rata, 1923. i 1924. godine znatnije se proširuje vodovodna i kanalizacijska mreža, izgradnjom dva hidroforska postrojenja za vodoopskrbu Velog Varoša i Marjana, te Gripa i Firula.
Izgradnja novog vodovoda započela je 1928., a radovi su dovršeni 1931. godine. Tim radovima Split je dobio novi vodovod. Izgrađena je crpna stanica Kopilica kapaciteta do 900 l/s, koliko je dotjecalo starim obnovljenim kanalom.Crpna stanica Kopilica (iz osobne arhive Slovena Mosettiga)

Istodobno je izgrađena gradska mreža s vodospremama Marjan i Gripe
Vodosprema na Marjanu u izgradnji


 30.05.1947. funtana se ruši minama
(napomena: liktorski slog na vrhu srušen 1943.za vrijeme NDH)
Nakon rušenja Monumentalne česme 1947. izgrađen je ova u njenu zamjenu 1948

Funtane negdje u Varoš

Futana na Zvončacu postavljen nakon uređenje šetnice
Još jedna funtana donesena negdje iz grada i postavljena u lučici Poljud
i jedna od obični česmi

Nema komentara: