22. listopada 2015.

Petar ROSSI


Petar ROSSI bio je jedan od vodećih splitskih obrtnika, zanesenjak koji je neprestano eksperimentirao s tehničkim strojevima i nacrtima. Svoje je radionice imao na Lučcu i u Kopilici, jedno vrijeme radio je u tvornici u Dugom Ratu, te brodogradilištu u Montfalconeu.
Vinko Rossi uz toranj
Očevim stopama nastavio je sin Vinko, koji je nakon Drugog svjetskog rata izrađivao i motore za lokomotive. Vinkovom smrću 1992. ugasila se obiteljska tradicija duga 130 godina.

Radiona Rossi u Kopilici
 
Radiona Rossi u Kopilici
Porodica Rossi utemeljila je prvu kovačko-bravarsku radnju u Velom Varošu oko 1862. Još oko 1894. otac Vinka Rossi započeo sa izradom motora na naftu. Bila je to u vrijeme prije 1. svjetskog rata ujedno prva tvornica motora u tadašnjoj državi. Pred sam početak II. svjetskog rata u pogonu Petra i Vinko Rossi izrađen je i prvi Diesel motor na Balkanu. Mehanička radionica Petra Rossija sa snimke u isto to vrijeme nalazila se u Kopilici.
(I.Mosettig, "Sto godina splitskog poduzetništva..", Split, 2001.)


Obiteljska kuća Rossi u ulici Kneza Mislava u kojoj je u prizemlju bio pogon-ljevaonica
Sagradio Petar Rossi 1905/06.
Zanimljivo:
List "Naše jedinstvo" od 22.05.1906. donosi članak: "Ovih dana sagrađene su u Splitu dvije kuće od cementa: radionica P. Rossia sa stanom poviše nje i mrtvačnica u jevrejskom groblju. Ove su radnje jako solidne. Koštaju manje a grade se velikom brzinom izgrađuju i naposljetku ne treba toliko vremena da se u ovim kućama uzmogne stanovati kao u kućama od kamena izgrađenim."

Pronašao: Mladen Jelić

Nema komentara: