15. veljače 2016.

Bačvice između dva svjetska rataBačvice između dva svjetska rata“, autora Julija Mosettiga. 
Bilo je izloženo 67 fotografija splitskog fotografa Julija Mosettiga koji je između dva rata snimalo Splićanke i Splićane na Bačvicama. Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada i Grada Splita, izložbu je pripremio i organizirao autorov sin Slaven Mosettig, koji je očeve negative uspio prikupiti, skenirati, obraditi i arhivirati, uz pomoć Ljube Bilića. Uz Fotoklub, logističku podršku dali su Ekološko društvo Picigin Bačvice, Hrvatsko narodno kazalište Split i butik
Julije Mosettig je rođen u Splitu 1912., nadomak Bačvica, blizu Biskupove palače. Bio je jedno od četvero djece imućne i poznate splitske obitelji Mosettig. Završio je realku i upisao studij ekonomije u Beču. S dolaskom nacizma u Austriju odustaje od studija, 1935. se vraća u Split i otvara lokal kod pošte, gdje je imao i benzinsku pumpu. Iz Beča sa sobom donosi Leicu tip 1, kojom započinje aktivnije bavljenje fotografijom. Najviše je fotografirao na Bačvicama gdje je boravio sa svojim društvom, a to im je bila i omiljena obiteljska lokacija.
Serija fotografija na izložbi je rađena 1936. 
Amaterski fotografski laboratorij imao je u podrumu obiteljske kuće, gdje je s fotografijom upoznao i svoga sina Slavena.
Slike koje slijede preuzete su s facebook grupe Split kroz povijest, a postavio ih je Slaven Mosettig.

Pronašao: Slaven Mosettig

Nema komentara: