13. veljače 2016.

Karikature Ljubomira Penovića


Ljubomir PENOVIĆ, rođen je 17. veljače 1900. u Splitu. Nakon završene Obrtničke škole, otvorio je frizerski salon za dame u Marmontovoj ulici br. 5 u Splitu. Od rane je mladosti pokazivao zanimanje za umjetnost. Bavio se glazbom i fotografijom te crtanjem karikatura.
Crtački talent Ljube Penovića prvi je zapazio njegov dobar prijatelj, poznati kipar i slikar Ivan Mirković te ga je uveo u „Štandarac“, splitski „listić za visti i šalu“, čime je sebe, donekle, oslobodio od obaveze stalnog crtanja novih karikatura. Penović je u tom listu, u razdoblju od 1935. do 1940., objavio više od 800 karikatura svojih sugrađana, političara, športaša, trgovaca, umjetnika, zanatlija itd. Među ostalima, nacrtao je i karikature Josipa Hatzea (1879.-1959.), Ivana Meštrovića (1883.-1962.), Paška Kaliterne (1890.-1944.), Augustina Tina Ujevića (1891.-1955.), Ive Tijardovića i Borisa Papandopula (1906.-1991.).
Na žalost, tijekom vremena, Penovićevi su izvornici izgubljeni ili uništeni, tako da nam je susret s njegovim djelom moguć tek posredno, preko crteža objavljenih za vrijeme autorova života ili preko crteža-rekonstrukcija koje je prema izvornicima objavljenima u „Štandarcu“ nacrtao i po sjećanju obojao Tonči Penović (1934.), najmlađi od trojice Penovićevih sinova. Neke od tih rekonstrukcija objavljene su u ovogodišnjem, XI. broju splitskog studentskog časopisa za književnost i kulturu „The Split Mind“.
Svojim crtežima i akvarelima srednjeg formata, često popraćenim nenametljivim, šaljivim komentarom u splitskoj čakavštini, Ljubomir Penović bio je značajan komentator Splita svog vremena. Nestao je u vihoru Drugoga svjetskog rata, 1943., te se ni danas ne zna gdje mu je grob. /Ivan Bošković/

Poznati funkcioner škvera Jordan Đorđe Prkušić
tajnik direktora od 1946. do 1959. Zaljubljenik u splitske "crvene" i inicijator gradnje splitova igrališta

Vaterpolo

Gđa Baumgartner, vlasnica hotela Belevue

Ing Dešković, sportski jedriličar Labuda,
projektant Banovine i vlasnik kuće Dešković (ex Bajamonti) 
Intendant HNK Tanhofer

Ivan Meštrović

Ivo Stude 
Ivo Tijardović 
Ivo Tijardović
Ivo Tijardović

Ispred kazališta  
Mirković, kipar i slikar 

Stude, gostioničar -gostiona na mjestu ulaza u današnji hotel Marmont 
Tin Ujević i Ljubo Wiesner 
Tonči Stude, gostioničar

Pronašao: Bebi Penović (i tekst uz karikature)

Nema komentara: