12. srpnja 2016.

Šimun TUDOR (Split, 10.01.1871. - 14.12.1928)

Šimun TUDOR (Split, 10.01.1871. - 14.12.1928)
Šimun TUDOR (Split, 10.1.1871. - Split, 14.12.1928). Još kao dijete pokazao je neobične odlike uma i srca, pa je to potaklo patrijarhalne roditelje da pomišljaju na njegovo školovanje, u doba kad još nitko Iz Veloga Varoša nije na to mislio. Gimnaziju je završio u Splitu, a čitavo vrijeme gimnazijskih studija bio je prvim đakom i uzorom dobrog i plemenitog ponašanja. Nakon mature 1891. započeo studij medicine u Innsbrucku i u Beču. Zabilježeno je da je "medicinar (Šimun Tudor) u Spljetu prikupio for. 45 nč. 50 za Hrvatsko pripomoćno društvo u Beču i poslao 7.11.1892". 
Dana 21.12.1893. na bečkom sveučilištu promoviran je u čast doktora sveukupne medicine. Trideset godina preveo je u samaritanskom radu kao liječnik najprije seoskih dijelova općine Split, a onda grada Splita gdje je bio velikom dijelu Splita kućnim liječnikom i savjetnikom. Dok je bio liječnik seoskih dijelova općine sve do Poljica, dr. Tudor je tih godine obilazio dva puta sedmično sa tadašnjim primitivnim provoznim sredstvima sva sela i sve zaseoke, po zimskim nevremenima i po ljetnoj žezi. 
Dr. Tudor nije nikada aktivno zalazio u javni život, a ipak je doživio najveću i najsolidniju popularnost, što ga jedan građanin uopće može doživjeti. Shvaćanje njegovo u političkom životu bilo ja uvijek prožeto rodoljubljem i bilo je tako dobro poznato, te je i on za vrijeme Prvog Rata osjetio nemile tuđinske udarce. U nekoliko mahova bio je vucaran kao talac, da štiti austrijske vojničke transporte, a okušao je i tvrdi zatvorski ležaj.
Bio je aktivan u HAD „Zvonimir“ u kojem je početkom studenoga 1895. izabran za revizora. Promoviran je 1898. za prvog Predsjednik je društva „Marjan“, gdje je stekao velike i neprolazne zasluga u prvom razvitku ovo¬ga našeg divnog gradskog okoliša. Od 1904-1914. Bio je predsjednik nakladne zadruge "Novo doba". Za trogodište 1911.-1914. bio je, od kolega iz Zadra, predložen 29.10.1910. za zamjenika člana uprave Liječničke komore (LK) u Dalmaciji na izborima raspisanim za 12.11.1910. Za trogodište 1914.-1917. bio je ponovno predložen za zamjenika člana, ali je izabran za redovitog člana upravnog odbora LK Kraljevine Dalmacije. Bio je općinski liječnik i općinski vijećnik, te član banskog vijeća Primorske banovine.
Posebno i potpuno je nepoznato i da je bio obiteljski liječnik uglednog skladatelja i dirigenta Josipa Hatzea te da je Hatze sa svojom kćeri, zetom i unucima pet godina živio u Vili Tudor, obiteljskoj kući dr. Šimuna Tudora. Doduše, Hatzeov zet dr. Branko Radica u svojoj knjizi o životu i djelu Josipa Hatzea spominje mladog dr. Tudora kao obiteljskog liječnika Hatzeovih, ali ne navodi ime, pa je zaista teško utvrditi da se radi upravo o njemu. Međutim, da je dr. Šimun Tudor doista bio Hatzeov obiteljski liječnik i da je Hatze s obitelji u njegovoj vili živio, potvrdio je njegov unuk skladatelj i akademik Ruben Radica. Sačuvao je i obiteljske fotografije koje o tome svjedoče.
Vila Tudor s perivojem više nema, a nalazila se neposredno ispod prve marjanske vidilice. Srušena je 2002. godine, zajedno s perivojem, a na toj lokaciji izgrađene su dvije stambene zgrade.
Vila Šimuna Tudora s perivojem na kižanju Prilaza Vladimira Nazora i Vatroslava Lisinskog prije rušenja 

Nema komentara: