29. prosinca 2016.

Omnibus (2)

U lipnju 1900. godine započeo je poduzetnik Josip Šperac prijevoz putnika konjskim omnibusom do kupališta na Bačvicama. Bila su to kola za desetak osoba koja su prevozila posjetitelje. Prometovala su od šest sati ujutro do osam sati navečer, uz dužu popodnevnu stanku. Kretala su s obale, a cijena prijevoza iznosila je po osobi 10 novčića. Šperac je uredio dio puta do kupališta, a najavio je uređenje malog restorana kod kupališta.
Inače u studenom 1892.Josip Šperac novinskim je oglasom najavio početak rada svojeg poduzeća i mogućnost najma raznih vrsta kočija po cjeniku odobrenom od C. K. Namjesništva 8. kolovoza 1890. godine,.
Šperac je također posjedovao zaprežna kola za prijevoz tereta, skrbio za povjerene mu jahaće konje i prodavao sijeno. Njegova konjušnica nalazila se iza Prokurativa, između današnje Ulice bana Jelačića, Tončićeve i Marmontove.
1900. godine počeo i prijevoz putnika s dva omnibusa braće Kaliterna od Biskupove palače do Bačvica preko posjeda Kaliterna gdje su oni uredili novi put.
1909. godine otvoren je put do Bačvica i V. Valli nabavlja dva nova omnibusa i vozi do Poišana, a otvara i liniju od hotela na Bačvicama do luke od 22 do 02 iza ponoći, ali je samo do 1910. godine.


Pronašao: Božo Balota

Nema komentara: